˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Marcus & Sara Toreld, Hjälpestens gård

Marcus och Sara Toreld bor med sina fyra barn samt familjens hundar, hästar och höns på Grimslätt gård utanför Fjällbacka. Här arbetar de båda heltid med uppfödning av nöt, får och lamm.

Fakta: Hjälpestens gård

Uppfödare: Marcus & Sara Toreld.

Adress: Hjälpestens gård 1, 457 42 Fjällbacka.

Mark: 120 ha åker.

Djurslag: Får, lamm och nöt.

Ras: Gotlandsfår (lamm och får), Angus och

Hereford (nöt)

Antal djur: Ca 1500 får, varav ca 380 tackor, och ca 80 nöt.

Levererat till Gröna gårdar sedan: 2015.

Hemsida: www.grimslatt.se

Hur kommer det sig att ni blev uppfödare?
Marcus, som är uppvuxen på gården bredvid Grimslätt där hans föräldrar hade grisar, har ett stort miljö- och naturvårdsintresse och bestämde sig redan som liten för att det var bonde han skulle bli. Sara kommer från Halland och har å sin sida intresse för hållbarhet och kretslopp. Vi båda läste naturbruk på Dinglegymnasiet i Munkedal, där vi också träffades. Vi flyttade till Grimslätt år 2003 och började med 15 tackor och två kor. Får och lamm har vartefter blivit den del av verksamheten som vi har satsat mest på.

Vad är speciellt med att arbeta med får och lamm?
Egentligen är det kor och hästar som är vår passion men vi insåg snabbt att tackorna var väldigt trevliga att arbeta med, och de ger oss både kött, skinn och ull. Vi vill att de i största möjliga utsträckning ska få möjlighet att själva avgöra hur de vill ha sina dagar och hantera olika situationer. Exempelvis har vi provat oss fram med utelammning som vi märkt har haft en stressreducerande effekt på tackorna. Det är också positivt att de kan gå på bete på naturreservaten i området, vilket behövs för att marken där inte ska slya igen helt.

Vad har ni för framtidsplaner?
Vi vill gärna utveckla naturvårdsarbetet här på gården och designa ett funktionellt och vackert landskap. Vi skulle gärna slippa vattna djuren och istället återställa bäckar och kanske bygga en damm, med träd som ger djuren skugga. Även om det kan bli knepigt att uppnå till fullo så är drömmen att hela gården var ett eget kretslopp.

Vad är det bästa med att vara uppfödare?
Att arbeta med naturen.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV