Börekpaj med fårfärs och aprikoser
En frasig och gyllenbrun paj med filodeg som har sitt ursprung i det turkiska köket. Här smaksatt med söta aprikoser, spiskummin, pinjenötter och persilja.
Du behöver
- 500 g
fårfärs
- 1 st
gul lök
- 2 st
vitlöksklyftor
- 1 dl
hackade aprikoser
- 0,5 dl
pinjenötter
- 2 tsk
spiskummin
- 2 dl
hackad persilja
- 0,5 dl
vatten
- 150 g
vitost eller fetaost
salt och svartpeppar
- 8 st
filodegs ark
- 50 g
smält smör
sesamfrön
paprikapulver
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Fräs i lite olivolja tills löken blivit mjuk och tillsätt fårfärsen.
- Låt färsen få färg innan du tillsätter aprikoser, pinjenötter, tomatpuré, spiskummin och vatten.
- Koka tills vätskan är borta.
- Dra av från värmen och blanda i smulad vitost och hackad persilja.
- Smaksätt med salt och peppar.
- Lägg ut ett filodegsark med den långa sidan mot dig. Pensla med smör och lägg ett till filodegsark ovanpå. Lägg 1/4 av färsblandningen längs långsidan och rulla ihop. Gör 4 filodegsrullar. Pensla smör i en rund ugnssäker form, ca 30 cm i diameter. Snurra ihop en filodegsrulle och lägg den i mitten av formen. Fyll på med resterande filodegsrullar tills formen är täckt ut till kanten. Pensla med smör och strö över sesamfrön och paprikapulver. Baka av i ugnen ca 30 min tills rullarna fått en gyllenbrun och frasig yta.