Mustig rödvinssås med chèvre
Mustig sås med smak av chèvre som passar lika bra till nöt- som lammkött.
Du behöver
- 1 st
rödlök
- 5 cm
purjolök
- 1 st
morot
- 1 st
palsternacka
- 1 st
lagerblad
- 6 dl
kraftigt rödvin
Gör så här
- Skala rotfrukterna och dela i mindre bitar.
- Fräs i lite olja eller smör i en kastrull.
- Tillsätt tomatpurén och låt fräsa en stund innan du tillsätter rödvinet, lagerbladet och eventuellt fonden. Låt koka tills såsen reducerats till ungefär halva mängden, mosa/mixa då grönsakerna. Sila av grönsakerna och häll tillbaka såsen i kastrullen. Red eventuellt för en tjockare sås.
- Tillsätt smöret/talget och låt smälta ner ordentligt innan du smakar av med salt och peppar. Det extra fettet gör att såsen får en rundare smak.
- Skär av kanterna på chèvren då de är svåra att smälta helt och smula i osten lite i taget i såsen. Smaka av och mixa eventuellt slät med stavmixer.