Rogan Josh
Stark, kryddrik indisk lammgryta. Grytan lagas bland annat på vitlök, röd chili, lammbog, kardemumma, spiskummin, ingefära och tomat. Servera med basmatiris och ett härligt surdegsbröd!
Du behöver
- 1000 g
lammbog (tärnad) eller fårgrytbitar
- 1 st
ingefära, ca 5 cm
- 8 st
vitlöksklyftor
- 1 tsk
gurkmeja
- 1 tsk
svartpeppar
- 5 msk
turkisk yoghurt (+ ca 2 dl till kall sås)
- 3 st
rödlökar
- 2 st
röda paprikor
- 4 st
färska röda chilifrukter, urkärnade
- 1 st
kruka koriander
- 1 st
kruka mynta
- 5 st
gröna kardemummakapslar
- 5 st
kryddnejlikor
- 1 st
kanelstång
- 2 tsk
spiskummin (mald)
- 1,5 msk
korianderfrön
- 4 st
små torkade chilifrukter (t.ex. piri piri)
- 1,5 msk
paprikapulver
- 2 msk
solrosolja
- 2 st
färska tomater
- 1 st
burk konserverade körsbärstomater
Kokoschips (till servering)
Gör så här
- Skala och riv vitlök och ingefära fint på ett rivjärn. Blanda med gurkmeja, svartpeppar och yoghurt.
- Tärna lammbogen (eller lammsteken) och blanda med marinaden. Täck skålen och låt marinera i kylskåp minst 2 timmar eller gärna över natten.
- Krossa kardemumman i en mortel och rensa bort kapslarna. Lägg fröna tillsammans med nejlikor, kanelstång, korianderfrö och torkad chili i en torr stekpanna på medelvärme och rosta tills de doftar mycket. Var försiktig att inte bränna kryddorna. Häll av kryddorna och blanda med paprikapulvret och spiskummin. Kör i en mixer eller mal fint i en mortel (ej kanelstången).
- Skala och dela löken. Tag bort kärnorna ur paprikan och hacka dessa grovt. Kör i mixer eller matprocessor tillsammans chilin och stjälkarna från korianderkrukan (spara löven till senare).
- Värm solrosoljan i en gjutjärnsgryta på medelvärme. Stek kryddblandningen i ett par minuter och tillsätt sedan den mixade grönsaksröran. Koka sakta under omrörning i 5-10 minuter.
- Tärna tomaterna och tillsätt dem i grytan tillsammans med de konserverade körsbärstomaterna. Mosa körsbärstomaterna lätt med stekspade eller träslev.
- Smaka av med salt och tillsätt lammet. Koka upp under omrörning.
- Sätt på locket och tillaga i ugnen på 125° i cirka 2 timmar eller tills köttet är mört.
- Smaka av med salt och eventuellt lite socker eller honung. Tillsätt yoghurt om såsen är för stark.
- Klipp ner myntablad i yoghurten med lite salt och spiskummin. Rör eventuellt i lite vatten för en lösare sås.
- Servera med kokt ris och yoghurtsås. Garnera med mynta, korianderblad och kokoschips.