˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Att helgrilla lamm

Att helgrilla ett lamm är ett fantastiskt sätt att tillreda lammkött, mört, saftigt och fullt med härliga smaker! Det förutsätter dock att man har 30–40 hungriga vänner eller själv en väldig aptit på lamm. Det är faktiskt inte så svårt som det skulle kunna tro, det viktigaste är en bra grillanordning samt en stor portion med tålamod.

Att tänka på!

• Tänk på att kroppen efterlagas när den tagits från värmen och därför bör vila 10–20 minuter på mycket svag värme eller inlindad i folie.

• Innertemperaturen på lammet skall vara ca 65° när det är klart.

Gröna gårdar har en egen ”lammgrill” vilken Örjan och Leif på Bjällansås gård har svetsat ihop. Det är ett tudelat oljefat som svetsats efter varandra så att det blir en avlång grill. På en finns två pinnar på var sida med två olika lägen där man emellan kan lägga en påle för lammet. På ena kanten finns en hylla i grillen som kan användas som varmhållningsbord.
Har man ingen grill går det naturligtvis att göra upp en rejäl kolbädd i en grop i marken, sätta två klykor och placera lammet emellan dessa på sin påle. Detta kräver dock att man har någonstans att gräva och inte är så kräsen med arbetsställningen.

Hur lammet grillas

Att få fast lammet på pålen kräver lite trixande. Bäst är att ha en hovtång och ståltråd (obs: ej galvad!). Det är viktigt att lammet ligger tätt runt träet och att ingen del sticker ut för långt, detta är för att få ett så jämt grillresultat som möjligt. Lättast är att göra två snitt i ljumsken på lammet för att kunna vinkla benen horisontellt och sedan vira fast dem. Sy sedan ihop hela lammet med ståltråd så att det verkligen sitter fast, när det grillas kommer köttet krympa och fettet från lammet göra att det släpper något och då kan börja glida runt.
Fyll sedan grillen med rejält mycket ved och låt detta brinna ned till en tjock glödbädd. Smörj in lammet rikligt med salt, bängla upp det på grillen på nedersta läget och veva ganska snabbt runt för att ge det en yta och sluta köttet. Bäst slutresultat får man av att hålla en ganska hög hastighet på vevningen och ständigt mata glöden för att hålla temperaturen uppe.
Resultatet blir faktiskt helt fantastiskt. Mört, saftigt och fantastiskt gott. Själva trancheringen görs lättast genom att luta lammet mot grillen och stycka det i lagom skivor. Här kommer varmhållningsbordet på grillen väl till pass, under brickan skjuter man glödande kol och får på så vis ett stekbord/varmhållnings bord beroende på mängden kol. Då lamm gör sig bäst varmt är någon form av varmhällning nästan ett måste för att hålla temperaturen uppe när det är lite kyligare ute.

Tips & tricks
• Snåla inte på saltet! Och fukta gärna grovsaltet något om lammet är torrt, på så vis tränger saltet in bättre.

• Använd ett salt med god smak, föredragsvis havssalt

• Pensla lammet med en honungsglaze precis innan servering.  Blanda honung, lite salt och peppar, rosmarin eller annan örtkrydda, ev. pressad vitlök och pensla detta på lammet. Låt det åka några varv runt på grillen och servera sedan. Tänk på att sockret i honungen bränns lätt och det därför inte går att grilla lammet länge efter det att glacen har kommit på.

• Att göra skåror i lammkroppen och trycka in vitllök, rosmarin och mynta innan grillningen är också ett smakrikt tips. Tänk bara på att kryddorna verkligen skall komma i kontakt med köttet för att det skall ge smak.

Denna tillagningsmetod är verkligen att rekommendera om man har några timmar till övers, det är inte svårt, men kräver tålamod och omsorg för ett lyckat slutresultat. Och om det verkar tråkigt att rulla ett lamm i några timmar rekommenderas en god bok eller ett införskaffade av en motor som gör jobbet åt en.

DU KANSKE ÄR INTRESSERAD AV