Taiwanesisk nudelsoppa
En kryddstark, välsmakande nudelsoppa med möra short ribs. Nötsenan tillför en mjuk textur som påminner om kokt sidfläsk. Sleva över generöst med den mustiga buljongen och toppa med pak choi, salladslök, koriander och chiliolja. Ät och njut!
I samarbete med: Cecilia Folkesson
Gör så här
- Rosta stjärnanis, kanelstång, kardemummakärnor, fänkålsfrön och Sichuanpeppar i en torr panna tills krydd- blandningen börjar dofta.
- Lägg de rostade kryddorna i en bit gasväv och bind ihop med steksnöre till ett knyte.
- Krossa vitlöksklyftorna och ingefäran med undersidan av ett glas. Halvera tomaterna och skär salldslöken i grova bitar. Lägg detta i en ugnsfast gryta tillsammans med fermenterad bönpasta, black bean paste, ljus sojasås, mörk sojasås, kinessikt matlagningsvin, five spice-krydda, socker och salt. Lägg i kryddpåsen, buljongen och nöt- senorna. Låt koka under lock i 2 timmar.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Dela short ribsen mellan varje revben och bryn i olja runtom i mediumvarm panna.
- När basen kokat i 1 timme lägger du i short ribsen. Toppa ev. upp med kallt vatten så att vätskan täcker köttet. Ställ in i ugnen i ca 3 timmar.
- När short ribsen blivit möra lyfter du upp dem tillsammans med nötsenorna. Dra loss köttet från revbenen i munsstora bitar. Skär nötsenorna i ca 2 cm långa bitar. Lägg köttet åt sidan.
- Släng kryddpåsen och sila av resten av basen till en klar buljong.
- Koka upp vatten och låt pak choien blancheras i 1-2 minuter. Lägg i en skål iskallt vatten.
- Koka nudlarna enligt ansvisningen på förpackningen. Häll av och skölj snabbt i kallt vatten.
- Portionera ut nudlarna, köttet från short ribsen och nötsenorna i djupa skålar. Sleva över generöst med den mustiga buljongen och toppa med pak choi, salladslök, koriander och chiliolja (valfritt). Avnjut direkt!