Boeuf bourguignon
Denna klassiska gryta är en favorit hos många, stora som små. Vi har valt att ha i lite paprika vilket passar väldigt bra ihop med den rökiga smaken från fläsket och även ger rätten lite mer färg.
Grytan går utmärkt att frysa in och ta med sig på t.ex fjällsemestern eller när det är ont om tid.
Du behöver
- 1000 g
kokkött eller oxkind
- 3 msk
tomatpuré
- 3 dl
rött vin
- 8 dl
buljong
- 2 st
lagerblad
soja
- 150 g
rökt sidfläsk
- 200 g
färska champinjoner
- 1 tsk
torkad timjan
- 10 st
steklökar
smör att steka i
salt och svartpeppar
- 1 st
röd paprika
- 2 st
vitlöksklyftor
Gör så här
- Ta fram köttet i tid och tärna ner det i tärningar ca 2x2 cm.
- Bryn köttet i lite smör och lägg över dem i en gryta.
- Tillsätt tomatpuré, rött vin, buljong, vatten, lagerblad och lite soja. Låt koka ca 1,5- 2 timmar.
- Skär ner fläsket i valfri storlek och bryn tillsammans med champinjoner och steklöken. Är steklöken av modell större kan man dela ner dem i halvor innan.
- Kärna ur och dela ner paprikan i mindre bitar.
- Lägg i svampblandningen i grytan tillsammans med paprikan och smaksätt med vitlök, salt, peppar och timjan.
- Låt koka ytterligare 15-20 minuter.
- Vill du ha en lite tjockare gryta så red av den med lite maizena utblandad i vatten.
- Servera med kokt potatis och en matig sallad.