Kryddig lammgryta med saffran
En gryta som får god smak av aprikoser, saffran och kanel.
Du behöver
- 1 dl
skållad mandel
- 150 g
torkade aprikoser
- 1 msk
saft från en citron
- 1 tsk
harissa (kan bytas ut mot tomatpuré, vitlök och chili)
- 4 msk
färsk hackad koriander
Olivolja till stekning
Salt och svartpeppar
Eventuellt en lite grädde för att runda av med.
Gör så här
- Skär köttet i mindre bitar, ca 3 x 3 cm. Bryn det i omgångar i olivolja i en stekpanna. Salta och peppra och ställ köttet åt sidan.
- Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och strimla
- sellerin.
- Fräs lök, vitlök och selleri i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Strö över kryddorna och låt dem fräsa med en liten stund.
- Lägg köttet i grytan, tillsätt fond och vatten. Koka grytan på svag värme under lock ca 1 timme. Rör någon gång under tiden.
- Rosta mandeln i en torr och het stekpanna.
- Blanda ner aprikoserna i grytan och fortsätt koka tills köttet är mört och aprikoserna mjuka, ca 20 minuter.
- Smaka av grytan med citronsaft, harissa och salt. Runda av med en skvätt grädde, om du vill. Vänd ner koriandern och strö över mandeln.
- Servera grytan med ris eller couscous.