Kokt oxtunga med äpple, rotfrukter & pepparrot
Kokt tunga är numera en ovanlig anrättning. Förr åts den oftast kokt som pålägg. I detta receptet har den fått sällskap av rotfrukter, ett utmärkt recept för höst och vinter då äpplen och rotfrukter är som godast.
Du behöver
- 1 st
oxtunga
- 2 st
lagerblad
- 5 st
vitpepparkorn
- 5 st
kryddpepparkorn
- 5 st
nejlikor
- 2 st
morötter (skalade, och skivade i ½ cm skivor)
- 2 st
palsternackor (skalade, och skivade i ½ cm skivor)
- 1 st
purjolök ( i 1 ½ cm skivor)
- 2 st
äpplen (i 1 cm stora tärningar)
- 2 msk
smör
- 2 msk
pepparrot (riven)
- 2 dl
cider
- 1 dl
äppelpuré/äppelmos
- 1 msk
äppelcidervinäger
- 800 g
rotselleri
- 1 dl
grädde
- 2 dl
crème fraiche
Salt och peppar
Gör så här
- Koka upp tungan i rikligt med vatten och ta bort skummet vid uppkoket. Lägg i kryddor och salta. Sjud tungan i ca 3 tim.
- Skala och tärna rotsellerin. Koka denna mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och häll på grädden. Koka ned grädden till hälften och mixa till en slät purée. Smaksätt med crème fraiche, salt och peppar.
- Gör såsen: Koka upp cider, äppelpuré och en skvätt av tungspadet. Mixa i smör, smaksätt med vinäger, salt och peppar.
- Koka resten av grönsakerna al-dente i tungspadet och blanda dessa varma med äpplen, smör och pepparrot.