˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Vår grisslakt

I dagsläget sker all vår slakt av gris, lamm och nöt inte hos oss själva, utan vi använder oss av närliggande slakterier runt om i regionen. Vår grisslakt sker på ett litet gårdsslakteri på Öströö fårfarm i Tvååker, där Kristian och Jeanette Carlsson har sysslat med lammproduktion sedan 1987, och är ekologiskt certifierade sedan 1990. Till en början slaktade de sina djur i Varberg men då det slakteriet stängde i slutet av 90-talet blev det nya lösningen att starta ett eget slakteri. Det handlade främst om att tillgodose det egna behovet av nöt-och lammslakt men ju mer efterfrågan på närproducerade och ekologiska produkter ökade, ju större blev också behovet från andra småskaliga verksamheter att hitta ett ställe att slakta sina djur på. Ca 6 år efter starten av slakteriet började man så legoslakta åt andra, först nöt och lamm och sedan 2016 även gris.

Fakta: Öströö fårfarm

Ligger i: Tvååker (norra Halland)

Telefon: 0340-450 36

Verksam sedan: år 1987 (slakteriet öppnade 2001)

Antal anställda: ca 10 st.

Antal slaktade grisar per år: ca 500 st.

Djuren kommer ifrån: en omkrets på ca 10 mil från Tvååker.

Hur går slakten till?
Uppfödaren kör hit grisarna själv dagen innan slakt för att de ska ha tid att gå ner i varv efter transporten, och under natten får de gå med andra grisar de levt tillsammans med, inte träffa nya. Uppfödaren har även tagit med sig foder från gården till dem. Vi försöker efterlikna hemmiljön så mycket som möjligt gör att de känner sig trygga. De hanteras självklart varsamt både under avlastning och på själva slakteriet för att inte stressas. Eftersom det är ett väldigt litet slakteri det handlar om är det generellt en lugn och stillsam miljö hos oss. När de väl ska slaktas är det inte gas som används, utan de får en och en gå in i en box och bedövas med elbedövning, som direkt gör dem hjärndöda. Därefter påbörjas tvättning och avblodning av slaktkroppen.


Kan alla delar av djuret användas?
Ja, på ett eller annat sätt. Ben kan användas för buljong, i stort sett alla inälvor kan användas som humanföda eller djurmat. En del rester blir biogas i Falkenberg. Det som måste förbrännas är exempelvis hjärna och skallar, men det är ingen stor mängd i sammanhanget.


Vad är det viktigaste att tänka på för en lyckad slakt som dels är skonsam för djuret men som i slutändan också ger ett bra kött?
Att allt går rätt till, med stressfri hantering, i hela kedjan. Oftast lämnar uppfödaren själv djuren och den transporten måste ha gått bra till, oavsett om man kommer med dem på slaktdagen eller kvällen innan. På plats hos oss ska alla djurgrupper få en egen box och gå med djur från sin egen besättning, och baggar och tackor behöver skiljas åt. I stallen ska det vara en lugn och skön miljö, vilket är relativt enkelt att uppnå på en så liten anläggning som vår.
Vad som är bäst av att gå in i slakten direkt eller övernatta är lite olika beroende på djur. Grisar inte alls lider av att stå över natten, snarare tvärtom, medan lammen kommer in direkt från bete och är därmed inte vana att gå i stall. De mår bättre av att komma direkt in i slakten.
Slutligen måste slaktarna givetvis hantera djuren korrekt och med en metod som vi tycker fungerar, i vårt fall med elbedövning, inte koldioxid.

Vad sysslar ni med förutom själva slakten?
Vår uppfödning av Gotlandsfår är grunden i vår verksamhet, tillsammans med lite nötuppfödning. Vi jobbar också med förädling av produkterna, dvs charktillverkning, restaurang och café, och skinnprodukter. Vi odlar vall och tanken är att vi även ska odla lite spannmål framöver. Slutligen tar vi emot besök och håller guidade turer för att visa upp en fårfarmares vardag.


Vad tycker ni är det viktigaste för gemene man att känna till om hur ert slakteri fungerar?
Att själva bedövningen inte genomförs med koldioxid. Och att vi vill producera ett bra kött, vilket vi inte ser att vi kan få på samma sätt om vi slaktar på ett storskaligt industrislakteri. Vi själva ville ha en bättre slakt, det var därför vi startade upp slakteriet. Vi gör inte det här för att producera billig mat, utan för att producera mat med kvalitet.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV