UPPFÖDARINTERVJU
Reko kyckling
Reko är svensk, ekologisk och KRAV-märkt kyckling från sex gårdar i Östergötland och Skåne. Reko-kycklingarna lever fritt, i väl tilltagna stall och med möjlighet att gå ut i en 20 000 kvadratmeter stor trädgård, där de fritt kan ströva runt och picka. Varje stall har en veranda, dit kycklingarna gärna går när det regnar. Kycklingarna är av en naturligt långsamtväxande ras, de lever längre och äter ett ekologiskt foder fritt från antibiotika, bekämpningsmedel och GMO-grödor. Dessutom är Reko inte bara först med, utan också ensamma i Sverige om att ha ekologiska föräldrar. Det betyder att kycklingarna värps av höns, som även de föds upp som ekologiska och enligt Rekos riktlinjer.
Fakta: Reko
Leverantör: Reko.
Gårdar: Stora Tostebo gård, Härseby gård, Activs gård, Nymölle & Lilla Perstorp och Araskoga gård. Läs mer om gårdarna på Rekos hemsida.
Levererat sedan: våren 2017.
Djur: Kyckling.
Raser: Rekos egna ras med rötter från den franska rasen Hubbard.
Kontakt: brev@reko.nu
Facebook: Reko
Instagram: @rekokyckling
Vad äter kycklingen?
Rekos kycklingar äter ett KRAV-märkt foder som är särskilt anpassat efter kycklingarnas näringsbehov. Det är till största delen baserat på spannmål och baljväxter som är en utmärkt närings- och energikälla för fjäderfän. Fodret är blandat så att kycklingarna får rätt typ av proteiner, mineraler och vitaminer, för att må så bra som möjligt. REKO:s målsättning är att en så stor del som möjligt av spannmålet ska produceras på gården där kycklingarna bor. I rastgården har kycklingarna möjlighet att beta av gräs och växtligheter samt picka och krafsa efter frön och insekter. När inte naturen kan erbjuda gräs att beta, får kycklingarna fri tillgång till grovfoder som hö, ensilage och rotfrukter.
Äter kycklingarna soja?
Svaret på den frågan är ja. Näringssammansättningen i fodret är anpassad efter kycklingarnas behov för att växa och må bra. Där är soja en viktig komponent, som den böna som ger kycklingarna sitt protein. Sojan som används till Reko kyckling kommer från certifierade ekologiska odlingar. Tillgången på proteingrödor som odlats i Sverige är ett bekymmer och utgör en stor utmaning bland annat för kycklinguppfödare, men Reko följer utvecklingen noga och eftersträvar att ha så stor andel egenodlat foder som det bara går.
Hur växer kycklingarna upp?
Kycklingarna kommer till uppfödarna samma dag som de kläcks. De tas emot i ett varmt (ca 30 grader) och ombonat välkomststall. Där har de nära till foder och vatten var de än befinner sig och de kan snabbt komma på plats i sitt nya hem.
När kycklingarna har varit i välkomststallet i cirka tre veckor är det dags att flytta över dem till ett större stall. Där finns en stor veranda med tak och en härlig rastgård på ca 20 000 kvadratmeter, där de kan picka runt som de vill. I det större stallet lever kycklingarna i minst sju veckor.
Hur går transport och slakt till?
Reko använder ett mindre och familjeägt slakteri i södra Skåne, där allting präglas av manuell hantering. Varje kyckling hanteras med två händer, både när de tas från stallet till slakteriet och sedan på slakteriet.
Varje kyckling stödjs med två händer fram till bedövningen, som sker genom att huvudet doppas i strömförande vatten. Bedövning är ett krav enligt djurskyddslagen och gör djuret medvetslöst innan avblodningen. Strömförande vatten är en godkänd bedövningsmetod för fjäderfä och den första halvtimmen kontrolleras denna procedur av en veterinär som är anställd av Livsmedelsverket.
När kycklingarna är medvetslösa/bedövade avlivas de manuellt med ett stick i halsen. Den manuella hanteringen säkerställer att ingen slinker emellan utan att ha blivit bedövad och att alla avlivas på ett korrekt sätt. Kycklingarna transporteras i transportlådor som är designade för just kycklingtransport, antalet djur per låda anpassas efter rådande utomhusklimat. Lådorna placeras på lastbilar med naturlig ventilation som är godkända för djurtransport. Chaufförerna har även genomgått en av Jordbruksverket godkänd utbildning för att få transportera djur.
Kycklingarna finplockas, styckas och packas för hand – och är självklart märkta med gårdsursprung. Kycklingarna blir också luftkylda istället för vattenkylda, vilket ger ett torrare skinn, som då kan bli krispigare vid tillagning.