Nordafrikansk getfärsgryta med saffransris
        
          En mycket smakrik gryta med lite hetta inspirerad av det nordafrikanska köket. Getfärsen passar utmärkt till kryddiga maträtter och kan även bytas ut mot till exempel fårfärs.        
        
        
        
          Du behöver
- 500 g getfärs 
- 3 msk tomatpuré 
- 1 st gul lök 
- 2 msk spiskummin 
- 1 msk malen koriander 
- 2 tsk malen kardemumma 
- 2 msk sambal garlic 
- 2 st vitlöksklyftor 
- 2 st kanelstänger 
- 1 l vatten 
- 2 msk grönsaksfond 
- 1 st röd paprika 
- 2 dl gröna linser 
- 150 g brytbönor 
- salt och svartpeppar 
- 1 msk mango chutney 
 Saffransris
- 1 st gul lök 
- 0,5 g saffran 
- 4 dl basmatiris 
 Till servering
- hackad mandel 
- rostade kokoschips 
- sultanrussin 
- mango chutney 
- färsk koriander 
 
        
          Gör så här
          
- Skala och strimla lök och vitlök.
- Bryn getfärsen i en gryta i lite olivolja tills den fått fin färg och tillsätt därefter löken.
- tillsätt tomatpuré, spiskummin, malen koriander, kardemumma, kanelstänger och sambal garlic. 
- Låt kryddorna fräsa med ett tag så släpper de ännu mer smak.
- Häll på vatten samt fond och låt koka ca 20 minuter.
- Dela ner paprikan i mindre bitar och lägg i grytan tillsammans med de gröna linserna.
- Koka tills linserna är mjuka och häll därefter i brytbönorna.
- Smaksätt grytan med en klick mango chutney, salt och peppar.
- Hacka löken och fräs i lite olivolja i en kastrull.
- Tillsätt riset och låt även detta fräsa med en stund.
- Häll på Saffran och vatten och koka tills vattnet är borta och riset är mjukt.
- Servera grytan med riset, kokos, mandel, russin, mango chutney och färsk koriander.