˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Midsommardagspizza

"Dagen-efter-mat" har i Sverige nästan blivit en institution oavsett om det har föranleds av alkoholhaltiga drycker eller ej. Men här kommer ett alternativ till den lokala pizza- eller hamburgerhakets utbud, nämligen vår Midsommardagspizza – lycka till! Den går dessutom utmärkt att förbereda bolognese en eller några dagar innan.

60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 250 g

    riven ost

  • 150 g

    mozzarella

  • 2 st

    färsk röd och grön chili


  • Pizzadeg
  • 0,5 pkt

    färsk jäst

  • 2,5 dl

    ljummet vatten

  • 6 dl

    vetemjöl

  • 2 msk

    olivolja

  • 0,5 tsk

    salt


  • Bolognese
  • 2 st

    gula lökar

  • 2 st

    vitlöksklyftor

  • 2 st

    selleristjälkar

  • 2 msk

    olivolja

  • 500 g

    nötfärs

  • 2 dl

    köttbuljong

  • 2 msk

    tomatpuré

  • 1 st

    burk krossade tomater

  • 1 dl

    rött vin

  • 2 st

    lagerblad

  • 1 tsk

    timjan

  • 1 tsk

    socker

  • Salt och svartpeppar


  • Serveras med
  • Säsongens sallad eller klassisk vitkålssallad

Gör så här

  1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten.
  2. Lös upp jästen med en slev och tillsätt mjöl och olivolja. Blanda ingredienserna till en deg.
  3. Knåda degen 10 minuter. Tillsätt saltet på slutet.
  4. Låt pizzadegen jäsa till dubbel storlek i 50 minuter under kökshandduk.
  5. Forma degen till ett par bollar och låt dem vila i ca 20 min under en fuktig handduk innan de kavlas ut till tunna pizzabottnar.
  6. BOLOGNESE (hoppa över steg 6–8 om du har rester hemma): Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och hacka sellerin. Fräs lök, vitlök och selleri i olja ca 3 minuter. Lägg i nötfärsen och stek.
  7. Smula ner buljongtärningarna, tillsätt tomatpuré och fräs under omrörning ca 1 minut. Blanda i krossade tomater, vin eller vatten, lagerblad och timjan.
  8. Koka upp under omrörning. Sjud såsen under lock ca 30 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.
  9. Om du inte har en vedeldad bakugn (som på bilden) kan du grädda pizzan på en plåt istället. Smörj ugnsplåten och kavla ut pizza-degen direkt på plåten. Vik upp kanterna.
  10. Börja med att hälla på bolognese-såsen och fördela denna över degen. Lägg sedan på den rivna osten och där efter mozzarella ost och hackad färsk chili. Ställ in i ugnen och grädda i ca 15–20 min (ca 5 min i vedeldad ugn).
  11. Servera gärna med säsongens sallad eller varför inte en klassisk vitkålssallad?
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV