Nattjäst dinkelbröd

Ett enkelt nattjäst bröd i gjutjärnsgryta, bakat på dinkel som odlats av Anders Bergman och Per Fredriksson på Åker & Äng. Brödet kräver ingen knådning, släng bara ihop ingredienserna dagen innan, låt degen jäsa ordentligt över natten och grädda dagen efter. Vips så är du ett steg närmare en lyxig kvällsmacka! Brödet går att variera med en mängd olika smaksättningar, se receptet för våra bästa tips.

60 minuter
1 portioner

Du behöver

  • 500 g

    vatten

  • 14 g

    salt (helst jodfritt)

  • 15 g

    jäst

  • 2 msk

    olivolja

  • 750 g

    dinkelsikt


  • Förslag på smaksättningar
  • Linfrön & brödkryddor

  • Hasselnötter & dadlar

  • Cheddar & jalapeño

  • Dill & lagrad ost

  • Vallmofrön & pumpakärnor

Gör så här

  1. DAG 1: Lös upp jäst och salt i vattnet i en stor bunke, gärna med lock.
  2. Häll i olivoljan.
  3. Blanda i mjölet med hjälp av en slev. Den ska gå ihop så att degen har tagit åt sig allt mjöl, degen kommer kännas kladdig, då är allt som det ska!
  4. Täck bunken och ställ i kylen, jäs i minst 12 timmar, gärna längre.
  5. DAG 2: Ställ in en gjutjärnsgryta med lock i ugnen och sätt ugnen på 250 grader.
  6. Stjälp ut degen på ett väl mjölat bakplåtspapper, forma degen till en rund boll. Degen kommer vara lite kladdig, men arbeta inte in mer mjöl än nödvändigt.
  7. Täck degen med bunken eller en lätt fuktig kökshandduk, låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.
  8. Ta ut den uppvärmda grytan från ugnen.
  9. Lyft hela brödet med bakplåtspappret under och lägg i grytan, lägg på locket och grädda i 25 minuter.
  10. Lyft av locket och sänk temperaturen till 225 grader och grädda ytterligare 25 minuter eller tills brödet har fått fin färg.
  11. Låt brödet svalna på galler innan du skär upp det.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV