˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Ingrid Everhag, Everhags gård

Precis innan slättens böljande åkrar övergår i skogslandskap ligger orten Larv och Everhags Gård. Här bor Ingrid Everhag med sin familj och de två hundarna Pajas och Sac. Ingrid fokuserar främst på får- och lammuppfödningen men hennes stora intresse för djur märks tydligt – gården huserar även kor, kalkoner, grisar och ankor.

Fakta: Everhags gård

Uppfödare: Ingrid Everhag

Levererat till Gröna gårdar sedan: 2024

Adress: Larv Lunnatorp 3, 534 62 Larv

Mark: 140 hA, varav 40 hA naturbetesmark

Brukat gården sedan: 2021

Djurslag: Får och lamm

Ras: Gotlandsfår och dorset/finulls-korsning

Antal djur: 340 tackor, 10 baggar och 570 lamm

Hur kom det sig att du blev uppfödare?
Det började med min morfar. Han var till en början möbelhandlare, men sen bytte han bana och började föda upp köttras-kor. Mina föräldrar fortsatte på samma spår och utökade genom att köpa några gårdar runtomkring här.
Gården som jag driver köpte de 1988, och 1996 valde de att bli KRAV. Till en början hade de bara mjölkkor men skaffade sen några får för att träna hundarna – och därifrån växte det! De gick över från mjölkkor till dikor och utökade i samma veva fåruppfödningen.
Jag har känt ganska länge att det är det här jag vill hålla på med och tog därför över gården efter min pappa, och sambrukar nu till viss del ihop med min lillebror som driver en gård i närheten.

Berätta mer om hur ert sambruk fungerar!
Min lillebror är också KRAV-bonde men han odlar spannmål och jag har djuruppfödningen. Som KRAV-växtbonde behövs inte själva vallen, men man vill ändå ha in vallen i växtföljden för att minska ogrästrycket och risken för skadedjur. Jag vill däremot ha den färdigvuxna vallen som foder till djuren så för att gynna oss båda odlar jag vall på hans mark. Gödseln från djuren används sen på odlingarna.

Varför valde du att fokusera mer på får och lamm?
Jag tycker det är kul med djur och tycker att det är viktigt med inhemsk lammproduktion. Jag har valt att satsa mer på får och lamm än på nöt eftersom de är enklare djur att hålla på med, särskilt när man är ensam bonde på gården och inte är superduperstark.
Det är toppen med får – de är trevliga djur, lätta att jobba med, går att flytta med hund och går att hantera på ett rimligt sätt.

Vad ser du för fördelar med att vara eko eller KRAV?
Jag har svårt att tänka mig att göra något annat. Det har alltid varit det och det blir orimligt att ha bekämpningsmedel på de marker som vi har kämpat för att få en bra jordmån och jättebra kvalitet på. Skulle man gå över till konventionellt skulle man förstöra marken igen.
Sen tycker jag att det är bättre för djuren; det är andra utrymmeskrav och beteskrav. Det är det mest rimliga sättet att hålla djur att man håller sig till KRAV.

Ser du någon skillnad i hur du driver gården jämfört med hur dina föräldrar drev den?
När pappa drev gården så var det bra och han var nöjd – för det var bra! En skillnad är att jag inte är lika nöjd utan jag vill hela tiden förbättra och lära mig mer. Gå kurser och bli bättre på att bedöma hullet, bedöma slaktmognad, få bättre flöden...
Jag får jättefin hjälp av min pappa när det behövs, han är en riktig stöttepelare och min mentor. Man får ta tillvara på att han kan jättemycket saker och jag kan ringa honom sent på kvällen om jag undrar någonting.

Vad är det bästa med att vara uppfödare?
Lamningarna! Det är det roligaste; att vara med när det kommer nya lamm, att se dem växa och bli fina och se effekten av de insatser man gör. Det är jätteroligt att skruva på förbättringar hela tiden för att nå de resultat jag vill ha. Tack vare att jag tog över en välfungerande gård har jag kunnat fokusera på att finjustera saker för att göra det ännu bättre.

Med start hösten 2024 börjar du leverera till oss på Gröna gårdar! Hur känns det?
Jag tycker det ska bli jättekul att jobba med Gröna gårdar, djuren behöver inte åka riktigt lika långt för slakt och man vet mer var köttet hamnar också.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV