TILLAGNINGSTIPS
Innertemperatur & temperatur
I många fall så lönar det sig att hastigt och hett bryna kött för att sedan långsamt ta upp innertemperaturen i ugnen. Det ger både en härlig stekyta och ett kött som behåller sin saftighet bättre. Den lite långsammare uppvärmningen innebär även att enzymerna i köttet får längre tid på sig att bryta ned köttet innan temperaturen blir för hög för dem att verka. Detta ger ett mörare slutresultat.
Tips & råd
•Tänk på att temperaturen fortsätter stiga inne i köttet en tid efter att det tagits från värmen, avbryt därför tillagningen några grader under önskad temperatur. Hur många grader det stiger beror på tjocklek och tillagningstemperatur samt om köttet får vila under folie eller utan.
• För långkok och grytor spelar innertemperaturen inte så stor roll, gå där istället efter konsistensen.
• Sätt termometern så nära mitten på köttbiten som möjligt, om detaljen har ben sätt termometern intill benet.
Obs! Alla temperaturangivelser nedan är i grader celsius.
Nötkött
Entrecôte – blodig 50-54°
Entrecôte – medium 55-58°
Entrecôte – well done 59-68°
Ryggbiff – blodig 50-54°
Ryggbiff – medium 55-58°
Ryggbiff – well done 59-68°
Oxfilé – blodig 50-54°
Oxfilé – medium 55-58°
Oxfilé – well done 59-68°
Rostasfilé – blodig 50-54°
Rostasfilé – medium 55-58°
Rostasfilé – well done 59-68°
Rostbiff – blodig 50-54°
Rostbiff – medium 55-58°
Rostbiff – well done 59-68°
Innanlår – 55-60°
Flankstek – 55-60˚
Toppbog – 55-60˚
Rumpstek / Picanha– 55-65°
Fransyska – 70-75˚
Ytterlår – 80-85° (långkok)
Högrev – grillad 55-60°
Högrev – i gryta, ugn eller BBQ 75°
Nötbog – 70-80˚ (långkok / BBQ)
Nötbringa – 85-90° (långkok / BBQ)
Nötlever – 60-70°
Lamm- / fårkött
Lammentrecôte – 58-70˚
Lammfilé – 58-70˚
Lammfärs – 70˚
Lammkotlett – 58-70˚
Lammracks – 58-70˚
Lammstek – 60-70˚
Lammkotlett – 58-70˚
Lammrostbiff – 58-70˚
Gris- / fläskkött
Grisbog / Fläskbog – 65-70˚
Grisfilé / Fläskfilé – 65-70˚
Fläskfärs – 65-70˚
Griskarré / Fläskkarré – 80-85˚
Skinka – 65-70˚
Fläskkotlett – 65-70˚
Kotlettrad – 65-70˚
Skinkstek – 65-70˚
Sidfläsk / Grissida – 80˚
Kycklingkött
Hel kyckling – 82˚ (intill benet)
Kycklingbröstfilé / Kycklingfilé – 72˚C
Kycklingklubba / Kycklingben – 82˚ (intill benet)
Kycklinglår – 82˚ (intill benet)
Kycklinglårfilé – 72˚
Kycklingspett med lårfilébitar – 72˚
Kycklingvingar – 82˚