˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Vindaloo på kyckling

Idag är Vindaloo-rätterna oftast de starkaste som finns på menyn på en indisk restaurang, men det som egentligen gör rätten till just en Vindaloo är egentligen inte hetta utan att man använder vinäger för att göra såsen lite syrlig. Rättens ursprung är i den indiska delstaten Goa som länge var en Portugisisk koloni och namnet Vindaloo härstammar från portugisiska ”Carne de vinha d'alhos” som är en gryta på kött marinerat i vinäger och vitlök. Det var också passande nog portugiserna som introducerade chilipeppar till den indiska matlagningen. Gör din Vindaloo så stark som du vill ha den – det här receptet ger en tydlig men inte omöjlig hetta och yoghurtsåsen hjälper till att svalka gommen.

60 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1 st

    hel kyckling i bitar (eller ca 800g kycklingbröstfilé eller lårfilé)

  • 1 st

    burk krossade tomater

  • 3 st

    vitlöksklyftor

  • 3 st

    gul lök

  • 2 msk

    ingefära, torkad

  • 2 tsk

    spiskummin

  • 2 tsk

    gula senapsfrön

  • 1 tsk

    kardemumma, mald

  • 2 msk

    garam masala (indisk kryddblandning)

  • 1 tsk

    kanelpulver (eller 1 hel kanelstång)

  • 0,5 tsk

    kryddnejlika

  • 1 msk

    gurkmeja

  • 2 tsk

    chilipulver

  • 2 msk

    paprikapulver

  • 0,5 tsk

    svartpeppar

  • 2 tsk

    citron, pressad

  • 2 msk

    vitvinsvinäger

  • 2 tsk

    råsocker

  • 6 st

    grön chili, färsk

  • salt

  • vatten

  • smör eller ghee (värmebehandlat smör utan mjölkprotein) till stekning 


  • Yoghurtsås
  • 3 dl

    turkisk yoghurt

  • 0,5 st

    mynta, kruka

  • 0,5 st

    koriander, kruka

  • 2 krm

    spiskummin

  • salt

Gör så här

  1. Fräs lök och vitlök i smör eller ghee i en gryta. Tillsätt grovt skuren chili, tag inte bort kärnorna – detta ska bli starkt.
  2. Blanda samman alla torra kryddor och häll i en mycket het, torr stekpanna. Rör om noga så att inga kryddor bränns vid. Hetta upp tills det doftar tydligt av kryddorna, tag sedan från värmen och tillsätt smör eller ghee och rör om. Sätt tillbaka på värmen någon minut och stek kryddorna under omrörning. Tillsätt kryddpastan till grytan och rör om. Tillsätt krossade tomater (eller om det är säsong – tärnade solmogna tomater), vinäger, citronsaft och finhackad ingefära.
  3. Stek kycklingbitarna i stekpannan så de får färg runt om. Lägg över dem i grytan och rör om.
  4. Lägg på ett lock och låt puttra försiktigt i ca 1 timme eller tills kycklingen är genomstekt.
  5. Blanda samman yoghurtsåsen medans grytan puttrar, förvara svalt.
  6. Servera med ris, naanbröd och yoghurtsås.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV