Kycklingbuljong
Detta härliga recept på kycklingbuljong som med fördel kan användas som smakgrund i tillexempel soppor eller till asiatiska nudelrätter. Naturligtvis kan man även dricka den nyttiga och smakrika buljongen precis som den är.
Du behöver
- 2 st
stjälkar selleri
- 5 st
timjankvistar
- 5 st
persiljekvistar
- 3 st
lagerblad
- 10 st
hela svartpepparkorn
Gör så här
- Skär upp alla grönsaker i grova bitar. Rosta grönsaker och kycklingskrov med lite olja, örter och kryddor i ugnen på ca 200 grader i ca 10–15 minuter. Rör om då och då.
- Häll upp vatten i en stor gryta och lägg i den ugnsrostade kycklingen och grönsakerna och låt buljongen koka upp på medelvärme. Sänk till låg temperatur och låt sjuda tills hälften av vätskan kokat bort. Skumma av under tiden.
- Låt svalna. Sila sedan buljongen så att en klar vätska återstår. Om du vill få längre hållbarhet på din buljong så kan du ställa den kylskåp cirka 2 timmar och sedan skeda bort fettet som eventuellt lagt sig på ytan. Detta fett kan du använda att steka valfri kycklingdetalj i. Frys sedan in buljongen, med eller utan fett, i mindre portioner.