˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Julgryta med kål x2

Mustigt långkok kryddat med julinspirerade smaker som värmer gott i vinterkylan. Servera med ugnsrostad brysselkål och rödkålssallad för en säsongsanpassad färgklick med mycket smak.

I samarbete med: Cecilia Folkesson

260 minuter
4 portioner

Du behöver


  • Julgryta
  • 800 g

    grytbitkött eller lyxgryt

  • Smör att steka i

  • 1 st

    stor gul lök

  • 2 – 3 klyftor vitlök

  • 0,5 dl

    tomatpuré

  • 3 dl

    rödvin

  • Vatten

  • 1 bit färsk ingefära (eller 2 tsk mald)

  • 4 msk

    tomatpuré

  • 2 – 3 lagerblad

  • 2 st

    kanelstänger

  • 10 – 15 kardemummakärnor

  • 1 tsk

    mald nejlika

  • Salt

  • Nymald svartpeppar


  • Ugnsrostad brysselkål
  • 1 nät brysselkål

  • Olja/smör

  • Salt

  • Nymald svartpeppar


  • Rödkålssallad
  • 0,5

    huvud rödkål

  • Smör eller olja att steka i

  • Salt

  • Nymald svartpeppar

  • Russin

Gör så här

  1. Tärna köttet och bryn i gjutjärnsgryta.
  2. Klyfta löken och skiva vitlöken. Bryn tillsammans med köttet mot slutet.
  3. Lägg i tomatpurén, rödvin, finriven ingefära och alla kryddor.
  4. Rör runt ordentligt och slå på vatten så det täcker köttet.
  5. Låt puttra på svag värme 3 – 4 timmar. Slå på mer vatten under tiden.
  6. Ugnsrostad brysselkål: Sätt ugnen på 200 °C.
  7. Ansa brysselkålen och lägg på en plåt.
  8. Ringla över olja eller smält smör.
  9. Rosta i ugnen i 15-20 minuter. Rör runt någon gång under tiden och håll koll så de inte bränns.
  10. Rödkålssallad: Strimla rödkålen och fräs i smör eller olja.
  11. Slå på en skvätt vinäger och tillsätt russinen.
  12. Fräs en stund till och smaka av med salt och nymald svartpeppar.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV