˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Portvinskokt oxkind med tostones

Oxkind är en av de muskler som kon använder mest vilket ger mycket smak! Här kommer ett av våra favoritsätt att tillaga och äta kind. Minimalt med arbete och med tillbehöret tostones – stekt matbanan.

360 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg

    oxkind (1 par, ca 0,8-1kg)

  • 3 dl

    portvin

  • 1 msk

    herbes de provence (oregano, timjan, rosmarin, basilika och lite lavendel)

  • salt, havssalt och peppar

  • 4 st

    gröna kokbananer (kallas också matbanan eller plantain)

  • kokosolja till stekning

Gör så här

  1. Lägg kinderna hela i en lergryta, fryst går lika bra som färskt, men tillagningstiden blir längre på fryst (6h).
  2. Häll över portvin och kryddor, salta. Portvinet ska inte täcka kinderna helt.
  3. Ställ in lergrytan med locket på i kall ugn, sätt den på 80-90°C.
  4. Ungsbaka tills köttet faller sönder ca 4-6 h, häll ev. på lite mer vätska under tiden.
  5. När kinderna är klara – reducera vätskan tills den är trögflytande, smaka av med örtkryddor, salt och peppar. Skär köttet i lagom stora bitar och blanda dem med såsen.
  6. Skala och skiva sedan kokbananen i 2 cm tjocka bitar. Stek dem i kokosolja på relativt låg värme tills de är genomstekta och lätt gyllenbruna.
  7. När de är genomstekta använder du botten på en kopp eller burk för att trycka till skivorna så de blir platta. Tillsätt mer kokosolja, salta och stek dem sedan på något högre värme tills de är gyllenbruna och krispiga på bägge sidor.
  8. Servera tostones och köttet rykande varmt, gärna med gröna peppriga blad som ruccola.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV