Kärlekens tunga

Vill du laga något alldeles extra till alla hjärtans dag eller har du något annat du vill fira? Tunga är en bortglömd delikatess som kräver lite extra koktid för att få en mjuk och fin konsistens men ger en härlig smakupplevelse i gengäld! Kombinera med vackra och smakrika tillbehör så blir det en fest för både öga och smaklökar. Rätten fungerar bra både som förrätt och huvudrätt. I receptet har vi använt oss av gristunga men det går precis lika bra att byta ut mot tunga från nöt eller lamm.

I samarbete med: Cecilia Folkesson

180 minuter
4 portioner

Du behöver


  • Tunga
  • 1 st

    gris- lamm- eller oxtunga

  • 1 msk

    salt/liter vatten

  • 4 st

    svartpepparkorn

  • 2 st

    vitpepparkorn

  • 2 st

    lagerblad


  • Dijonnäs
  • 1 dl

    majonnäs (hemslagen eller köpt, vi dömer ingen)

  • 2 msk

    dijonsenap

  • Salt

  • Svartpeppar

  • Finhackad persilja


  • Till servering
  • Ruccola

  • Rödbetsgroddar

  • Kapris

  • Rostade hasselnötter

  • Extra virgin olivolja

  • Nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Skölj tungan i kallt vatten, lägg i kastrull och täck med vatten. Koka upp och skumma av.
  2. Låt sjuda under lock i ca 2-3 timmar. Tungan är färdigkokt när man enkelt kan sticka en sticka genom tungspetsen.
  3. Ta upp tungan och spola den snabbt i kallt vatten. Gör ett snitt på ovansidan och dra försiktigt av skinnet medan tungan fortfarande är varm.
  4. Skär tungan i tunna skivor precis innan servering. Tunga kan serveras både varm och kall.
  5. Toppa med dijonnäs, kapris, rödbetsgroddar, ruccola och rostade hasselnötter. Droppa över en god olivolja och dra över något varv med svartpepparkvarnen.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV