Sjömansbiff

En klassisk rätt bestående av den rustika kombinationen kött, potatis och lök som fått sjuda i öl, fond och örter. Vår bogstek med ben tar sjömansbiffen till nya smakhöjder tack vare benet som får koka med vilket ger grytan extra djup.

120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 800 g

    bogstek med ben

  • 800 g

    fast potatis

  • 3 st

    gula lökar

  • 2 st

    lagerblad

  • 0,5 tsk

    timjan

  • 33 cl

    öl

  • 2 – 3 dl vatten

  • 1,5 msk

    koncentrerad kalvfond

  • 1 msk

    soja

  • Salt

  • Nymalen svartpeppar

  • Persilja


  • Brysselkål med mandel
  • 600 g

    färsk brysselkål

  • Smör att steka i

  • 1 dl

    mandel


  • Servera med
  • Råröda lingon

Gör så här

  1. Putsa bogsteken och skär köttet i 0,5 cm tjocka skivor. Var noga med att skära tvärs över köttfibrerna. Spara benet.
  2. Skala och skiva potatisen i knappt centimetertjocka skivor. Skiva löken något tunnare.
  3. Salta köttet och bryn i lite smör tills du fått en fin stekyta. Stek löken och varva sedan kött, potatis och lök i en gryta. Lägg i benet från bogsteken ihop med kryddorna och fyll på med öl, vatten, fond och soja.
  4. Låt puttra på låg värme under lock tills köttet är mört, cirka 1 ½ – 2 timmar. Alternativt, ifall grytan är ugnsfast, kan den ställas i ugn under lock på 150 grader.
  5. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  6. Brysselkålen: Grovhacka och rosta nötterna.
  7. Stek brysselkålen i smör och toppa med nötterna.
  8. Toppa sjömansbiffen med hackad persilja och servera ihop med brysselkålen och rårörda lingon.