Sjömansbiff
En klassisk rätt bestående av den rustika kombinationen kött, potatis och lök som fått sjuda i öl, fond och örter. Vår bogstek med ben tar sjömansbiffen till nya smakhöjder tack vare benet som får koka med vilket ger grytan extra djup.
Du behöver
- 800 g
bogstek med ben
- 800 g
fast potatis
- 3 st
gula lökar
- 2 st
lagerblad
- 0,5 tsk
timjan
- 33 cl
öl
2 – 3 dl vatten
- 1,5 msk
koncentrerad kalvfond
- 1 msk
soja
Salt
Nymalen svartpeppar
Persilja
Brysselkål med mandel- 600 g
färsk brysselkål
Smör att steka i
- 1 dl
mandel
Servera medRåröda lingon
Gör så här
- Putsa bogsteken och skär köttet i 0,5 cm tjocka skivor. Var noga med att skära tvärs över köttfibrerna. Spara benet.
- Skala och skiva potatisen i knappt centimetertjocka skivor. Skiva löken något tunnare.
- Salta köttet och bryn i lite smör tills du fått en fin stekyta. Stek löken och varva sedan kött, potatis och lök i en gryta. Lägg i benet från bogsteken ihop med kryddorna och fyll på med öl, vatten, fond och soja.
- Låt puttra på låg värme under lock tills köttet är mört, cirka 1 ½ – 2 timmar. Alternativt, ifall grytan är ugnsfast, kan den ställas i ugn under lock på 150 grader.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Brysselkålen: Grovhacka och rosta nötterna.
- Stek brysselkålen i smör och toppa med nötterna.
- Toppa sjömansbiffen med hackad persilja och servera ihop med brysselkålen och rårörda lingon.