Tjälknöl
Tjälknöl är ett mästerligt recept som garanterat blir succé på middagsbjudningen.
Du behöver
- 1 kg
nötrulle, fransyska, innanlår eller bogstek
Saltlag- 7 dl
vatten
- 3 dl
rödvin (alt rött matlagningsvin)
- 2 tsk
socker
- 1 tsk
svartpeppar
- 1 dl
salt
- 5 st
vitlöksklyftor (hackade)
- 1 st
lagerblad (smulat)
- 1 tsk
torkad timjan
Gör så här
- Eventuell förberedelse dagen innan: lägg bogsteken i frysen.
- Lägg det frysta köttet i en trång form och sätt in i ugnen på 100°.
- Stick in en termometer i den tjockaste delen när köttet tinat efter 2–3 timmar.
- Vid 55° är köttet rosarött, 60° rosa, 65° lätt rosa. Räkna med 5–8 timmar i ugnen beroende önskat slutresultat.
- Koka upp lagen och låt den svalna. Lägg det varma köttet i en skål och häll över lagen så att den täcker hela köttet.
- Låt köttet ligga i lagen i 4–5 timmar i kylskåpet. Ta sedan upp steken och torka av med hushållspapper.
- Skär upp i tunna skivor och servera gärna med potatisgratäng och en sallad.