˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Tjälknöl

Tjälknöl är ett mästerligt recept som garanterat blir succé på middagsbjudningen.
900 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg

    nötrulle, fransyska, innanlår eller bogstek


  • Saltlag
  • 7 dl

    vatten

  • 3 dl

    rödvin (alt rött matlagningsvin)

  • 2 tsk

    socker

  • 1 tsk

    svartpeppar

  • 1 dl

    salt

  • 5 st

    vitlöksklyftor (hackade)

  • 1 st

    lagerblad (smulat)

  • 1 tsk

    torkad timjan

Gör så här

  1. Eventuell förberedelse dagen innan: lägg bogsteken i frysen.
  2. Lägg det frysta köttet i en trång form och sätt in i ugnen på 100°.
  3. Stick in en termometer i den tjockaste delen när köttet tinat efter 2–3 timmar.
  4. Vid 55° är köttet rosarött, 60° rosa, 65° lätt rosa. Räkna med 5–8 timmar i ugnen beroende önskat slutresultat.
  5. Koka upp lagen och låt den svalna. Lägg det varma köttet i en skål och häll över lagen så att den täcker hela köttet.
  6. Låt köttet ligga i lagen i 4–5 timmar i kylskåpet. Ta sedan upp steken och torka av med hushållspapper.
  7. Skär upp i tunna skivor och servera gärna med potatisgratäng och en sallad.
DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV