Marinerat innanlår
Detta ljuvliga recept på marinerat innanlår passar lika bra till middag som till picknickmat. Går att göra på både rostbff och innanlår, antigen från grunden, eller med överbliven stek. Hoppa isåfall direkt till steg 4. Serveras gärna med en ljummen potatissallad och färska tomater.
Du behöver
- 1 kg
innanlår (en stek)
- 2 dl
olivolja
- 1
vitlöksklyfta
- 0,5
citron (saften)
- 2 msk
kapris
Ett knippe finhackade färska örter, som text basilika, oregano och mejram
Salt & peppar
Ev. honung eller vit balsamvinäger
Gör så här
- Sätt ugnen på 250°C och gnugga in innanlåret i salt. Smörj in det i en skvätt olivolja.
- Lägg köttet i en ungsfast form och baka det på 250°C tills det fått en fin yta (ca 5 minuter).
- Sänk sedan temperaturen till 125°C och låt innanlåret baka klart (runt en timme) tills det nått en innertemperatur på 57-58°C. Då är det fint rödrosa. Önskar du ett något mer tillagat innanlår skall det tas ut vid ca 60-62°C.
- När köttet har svalnat, skär det i tunna skivor.
- Gör marinaden: hacka örterna och kaprisen fint och blanda dem med de övriga ingredienserna. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Om du föredrar ytterligare sötma kan en 1/2-2 tsk honung tillsättas eller en bit av citronsaften bytas ut mot vit balsamvinäger.
- Lägg sedan det skurna köttet med marinaden i en påse eller i en skål över natten. Är tiden knapp går det fint att servera rätten direkt.