Grillad fransyska
Det går i princip att grilla vilka nötköttsdetaljer som helst, däremot skiljer sig förberedelserna åt. I detta fallet grillas fransyska som ugnsbakats i en lergryta först.
Du behöver
- 1 kg
fransyska
Salt och svartpeppar
Paprikapulver
Olivolja
Gör så här
- Rubba in köttet med kryddorna. Lägg ner i en lergryta och häll över lite olivolja och ev. en skvätt portvin.
- Ställ in lergrytan i en kall ugn och sätt ugnen på lägsta temperatur (max 90°).
- Ta ut steken vid 55, vid högre temperatur kan köttet upplevas torrt när det grillats i nästa steg.
- Tag ut grytan ur ugnen och låt köttet sedan stå i stängd lergryta i och vila ½–1 timma efter tillagningen.
- Skiva sedan köttet tvärs över fibrerna i tjocka skivor och lägg i valfri marinad. Ställ in i kylen om köttet inte skall grillas inom en timme.
- Grilla snabbt på hög temperatur tills ytan fått färg.
- Servera genast med valfria tillbehör.